خواص روغن حیوانی در طب سنتی ایران
- مزاج و طبع روغن حیوانی:
روغن زرد گاوی (روغن حیوانی)، مزاج گرم رو به اعتدال دارد و هرچه کهنهتر شود حرارتش بیشتر و رطوبت آن کمتر می شود. چنان که گفته میشود روغن حیوانی دو ساله، مزاج خشک پیدا میکند.
- روغن حیوانی و پاکسازی بدن:
روغن زرد گاوی، لطیف، تحلیلبرنده و بازکننده انسداد بوده و بر اساس همین ویژگیها برای بیماریهای کبد و طحال مفید است. زیرا باعث پاکسازی کبد و طحال و رفع انسدادها در مجاری این اعضاء میشود.
روغن حیوانی برای مشکلاتی همچون کبد چرب، غلبه سودا در بدن، غلظت خون، انسداد عروق و کم خونی مفید است.
- روغن حیوانی، بخاطر خصوصیت تحلیل برنده بودن، در رفع سرطانها و ورم های پشت گوش، زیر بغل و کشاله ران، به خصوص در اطفال و زنان موثر است.
- روغن حیوانی نرم کننده پوست، منضج بثورات و جوش ها بوده و اگر روغن کهنه را مرتب شبها به صورت بمالند و تا صبح بماند، لک صورت را پاک کرده و رنگ صورت را زیبا و صاف میکند.
- روغن حیوانی چاق کننده بدن و ملین بوده و برای بیماری های مغز و اعصاب، بیماری های ریه و سرفه خشک مفید است.
- روغن حیوانی از بهترین خوراکی ها برای رشد کودکان است و باید در رژیم غذایی کودکان قرار گیرد.
روغن حیوانی برای سرخ کردن مناسب است؟
روغن حیوانی نقطه دود حدود 500 درجه دارد که برای سرخ کردن، از بهترین روغن ها محسوب می شود.
تشخیص روغن حیوانی اصل از تقلبی
به علت قیمت بالای روغن حیوانی، تقلب در این محصول نیز به شدت افزایش یافته است. بطوری که میتوان حدس زد که اکثر روغنهایی که به نام روغنحیوانی عرضه میشوند، خالص و اصل نیستند.
اما چند خصوصیت بارز در روغن حیوانی باعث شده است که تقلب در این روغن کم تر رخ دهد:
- روغن حیوانی، عطر و راحیهی دل انگیزی دارد. این عطر هر چقدر بیشتر و لطیف تر باشد، خلوص و کیفیت این روغن را نشان میدهد. با کسب تجربه بیشتر در تهیه روغن زرد خالص میتوانید به درجه استادی در تشخیص روغن زرد با استفاده از رایحه برسید!
- هنگامی که روغن حیوانی جامد شده را در دهان میگذارید، سریعا آب میشود و به سقف دهان نمیچسبد. (اصطلاحا در دهان نمیماسد).
- هنگام تناول روغن حیوانی، طبع گرم، لطافت و روان بود آن را با تمام وجود احساس میکنید.
- اگر روغن حیوانی را در دمای اتاق قرار دهید، معمولا بیش از نیمی از آن در فاز مایع است و کمتر از نیمی از روغن در فاز جامد می باشد. نسبت مقدار روغن مایع به جامد در این دما، به شیوه تولید این محصول نیز وابسته است. بطوری که میتوان نحوه تولید و بستهبندی را جوری مدیریت کرد که تمام روغن در فاز مایع باشد.
نکته مهم این است که هیچ گاه روغن حیوانی خوب، در دمای اتاق، کاملا جامد نخواهد بود. تنها هنگامی که روغن حیوانی در یخچال قرار گیرد کاملا جامد میشود و پس از قرار گیری در دمای اتاق، دوباره به شکل قبل در خواهد آمد و قسمتی یا تمام روغن به مایع تبدیل خواهد شد.
- روغن حیوانی خالص مزاج گرمی دارد، وقتی این روغن را به پوست خود مالش دهید، گرمی آن را حس میکنید. همچنین جذب این روغن در پوست، نسبتا زیاد است.
- خانم هایی که مدتی از روغن حیوانی خالص برای پخت و پز استفاده کردهاند، این تجربه را دارند که اگر روغن حیوانی که به ظروف، اجاق گاز و هود آشپزخانه بچسبد، به راحتی قابل پاک شدن است. اما بقایای روغن های معمولی یا تقلبی، چسبندگی زیادی داشته و به سختی از سطح اجسام پاک میشوند.