عسل گون

عسل گون

 گیاه گون یک گیاه یک‌ساله تا دائمی از تیره باقلاییان است که در برخی نقاط ایران و جهان از جمله سوریه، یونان،  گرجستان، ارمنستان و قسمتی از ترکیه میروید.
گیاه گون انواع مختلفی دارد و این گیاه نسبت به کم آبی و بی آبی بسیار مقاوم بوده و ارتفاع آن گاهی به 80 سانتی متر و حتی تا 2 متر نیز می رسد، ولی ارتفاع این گیاه به طور میانگین 60 سانتی متر است.
 گیاه گون در فصل گل‌دهی بسیار زیبا و چشم نواز است و توجه هر بیننده ای را به خود جلب می‌کند.
 شاید تا به‌حال اسم کتیرا به گوشتان خورده باشد و شاید شما هم از کتیرا برای حالت دادن وتقویت موهای خود استفاده کرده اید, کتیرا یکی از محصولات گیاه گون است. البته نوع گزانگبین این گیاه، چون همانطور که می‌دانید این گیاه انواع گوناگونی دارد.
 کتیرا عبارت است از صمغ خشک شده گیاه گون‌انگبین یا همان گزانگبین, به این صورت که گیاه گزانگبین را تیغ می‌زنند و پس از مدتی که صمغ گیاه به بیرون تراوش کرد و در مجاورت هوا خشک شد، آن ها را از گیاه جدا کرده و به نام کتیرا در بازار عرضه میکنند. 
​​​​​​​ در ایران بیش از 850 گونه گون وجود دارد. گون‌گز، گون سفید، گون انزروت گونه‌های معروف این گیاه هستند.
نوع گز‌انگبین این گیاه نیز عسل خوشمزه ای دارد. که معمولا عسل گزانگبین کمی گران‌تر از عسل گون است.​​​​​​​

 گیاه گون نیز یک گیاه گلدار است و در فصل بهار گل میدهد، زنبورها از شهد گل های گیاه گون تغذیه کرده و از شهد این گلهای پر خاصیت این عسل را می‌سازند.
این عسل غلظت خوبی دارد و رنگ آن زرد طلایی است، همانطور که میدانید عسل ها از نظر غلظت و رنگ با هم تفاوت دارند.
 این عسل خواص فراوانی داشته و یکی از عسل‌های پر طرفدار در میان ایرانیان و اهالی آسیای صغیر است.
این عسل خواص فراوانی دارد و برای مصرف روزانه بسیار مناسب است.
این عسل برای کودکان و سالمندان بسیار مفید بوده و سیستم ایمنی آنها را تقویت می‌کند.
​​​​​​​عسل گون از نوع عسل های وحشی است، زیرا گیاه گون یک گیاه خودرو و وحشی است.

تاریخچه گیاه گون

گیاه گون Astragalus در جهان حدود ۳۲۸۰ گونه دارد که ۵۰۰ گونه آن در آمریکا و بقیه در دیگر قاره ها پراکنده است؛ البته با این تفاوت که قاره استرالیا فاقد گون می باشد و بدین جهت بزرگترین جنس گیاهی شناخته می شود. از این میان ۸۴۴ گونه گون که تقریبا ده درصد کل گیاهان ایران را در بر می گیرد، به صورت علفی، یک ساله، چندساله چوبی، بوته ای یا درختچه ای در ایران وجود دارند. از این تعداد ۶۲۰ گونه به طور انحصاری در ایران موجود هستند؛ بدین مفهوم که هیچ جای دیگر دنیا دیده نمی شوند.

محل رویش گیاه گون

بیشترین پراکندگی گون های ایران در زاگرس و سلسله جبال مرکزی است. در محدوده جنگل های شمال (هیرکانی) فقط ۶ گونه از گون ها رویش دارند و بقیه آن ها متعلق به مناطق خشک تر هستند. بنابراین گون ها، جزء گیاهان خشکی پسند به شمار می روند که با رطوبت کم و نیاز آبی اندک به حیات خود ادامه می دهند. گون ها با داشتن آرایش برگ های شانه ای و همچنین ساختار گل های زیبا و معطر به رنگ های مختلف از جمله سفید، آبی، صورتی، بنفش، زرد و قرمز جلوه خاصی به مراتع کوهستانی ایران بخشیده است.

گونه های متنوع گون یکی از مهم ترین گیاهان مولد شهد و گرده ایران هستند که سهم بسیار زیادی در جریان ورودی شهد به کندو دارند. گونه های این جنس با تنوع گونه ای بسیار بالا در کنار تراکم و پراکندگی بسیار وسیع، عسل کوهستان های ایران را تامین می نمایند و از این جهت مهم ترین گیاه مولد شهد مناطق کوهستانی ایران است که در صورت عدم شهد آوری، منجر به کاهش محسوس شهد و عسل ذخیره ای به کندو می شود.

اولویت فعالیت زنبور عسل بر روی گونه های گون جمع آوری شهد است و در بیشتر گونه ها زنبورعسل، شهد بیشتری نسبت به گرده از این گیاه جمع آوری می کند.

عسل طبیعی گون

عسل طبیعی گون از گیاه گون به دست می‌آید. جالب است بدانید که گیاه گون از خانواده لوبیا است و این گیاه خواص دارویی بسیار فراوانی دارد. عسل گون هم که از این گیاه به دست می‌آید، تمام خواص داروئی گیاه گون را داراست. زنبور عسل از شهد گیاه گون که در مناطق کوهستانی می‌روید تغذیه می‌کند و عسل گون را تولید می‌نماید.

عسل گون رایحه و طعم ملایمی دارد به جالب است بدانید که مصرف عسل گون برای خانم‌ها بیشتر توصیه می‌شود. به طور کلی عسل‌های طبیعی که از گیاه خاصی گرفته می‌شوند، علاوه بر خاصیت خود عسل، خاصیت‌های گیاه مربوطه را نیز به دنبال دارند. به همین دلیل در طب سنتی استفاده از چنین عسل‌هایی توصیه می‌شود.

عسل گون چیست؟

عسل گون یکی از دیگر دسته های عسل است که از گیاه گون تهیه می شود. این گیاه بیشترین پراکندگی را در زاگرس دارد. این گیاه برای حیات و زندگی به آب کمی نیاز خواهند داشت. عسل گون یکی از محصولات طبیعی فوق العاده پرخاصیت است که می تواند بسیاری از امراض و بیماری ها را درمان کند. این عسل دارای مقداری ساکارز پایین بوده و برای افرادی که قند خون بالایی دارد بهترین گزینه به شمار می رود. همچنین بسیاری از بیماری های مفصلی را نیز می توان با استفاده از این عسل بهبود بخشید. زیرا اسید فرمیک موجود در این عسل بسیار بالا می باشد.

420000 تومان
380000 تومان
خرید کالا

خواص

این عسل نیز مانند عسل کنار دارای پروتئین هیدرولیز شده است. حال سوال پیش می آید که پروتئین هیدرولیز شده یا پروتئین هیدرولیزی چیست؟
​​​​​​​ در اینجا باید گفت که چون مولکول‌های پروتئین برای نفوذ به ساقه مو بسیار بزرگ هستند، نتوانسته از ساقه مو عبور کنند و فقط پروتئین های هیدرولیز شده میتوانند از ساقه مو عبور کرده و به مو ها استحکام بخشیده و از ریزش مو ها جلوگیری کنند.
برای اطلاع درباره پروتئین هیدرولیز مقاله مربوطه را که در این پاراگراف با رنگ آبی نمایان کرده‌ایم را مطالعه کرده تا در مورد آن بیشتر بدانید.​​​​​​​

این عسل یک ضد آلرژی طبیعی بوده و میتواند عوارض سرفه های تحریکی در سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش دهد، همچنین میتواند به کسانی که در فصل بهار و پاییز آلرژی های فصلی دارند کمک بالقوه ای کند. برای گرفتگی صدا نیز میتوانید از این عسل استفاده کنید.
این عسل میتواند با همین خاصیتی که دارد آفت‌های دهان و گلو را بهبود ببخشد و محل آفت‌ها را ضدعفونی کند.​​​​​​​
کسانی که از آلرژی‌های فصلی رنج میبرند حتما این عسل را در رژیم غذایی خود قرار دهند.

این عسل تاثیر شگفت انگیزی در درمان کم‌خونی دارد، به این علت که این عسل غنی از آهن است.
آهن به خون سازی در بدن کمک می‌کند، مصرف روزانه سه قاشق غذاخوری از این عسل کمک شایانی به درمان کم‌خونی می‌کند.
ترکیب این عسل و گرده گل برای کسانی که از کم خونی رنج میبرند کمک شایانی میکند.
همچنین مصرف این عسل به همراه پسته خام نیز در طب سنتی برای کم خونی توصیه شده است.

 

این عسل یک آرام‌بخش طبیعی بوده و ضد استرس و دل‌شوره است و نیز میتواند از حمله‌های پانیک جلوگیری کند.
همانطور که گل گاوزبان تاثیرات زیادی بر آرامش اعصاب دارد، گیاه گون نیز همین خواص را در خود داشته و این عسل هم همین خاصیت را در خود دارد. ​​​​​​
ریختن یک قاشق غذاخوری از این عسل در دمنوش گل گاوزبان برای آرامش اعصاب توصیه می‌شود.

​​یکی از مشکلات رایج که آقایان در سنین بالا با آن مواجه میشوند التهاب پروستات و سرطان پروستات است.
این عسل هم خاصیت ضد التهاب دارد و هم خواص آنتی اکسیدان.
خاصیت ضد التهاب آن میتواند التهاب پروستات را در سنین بالا کاهش دهد.
از جهتی دیگر هم با خواص آنتی اکسیدانی که دارد از سرطان پروستات جلوگیری به عمل می‌آورد.
مصرف مداوم این عسل شما را در برابر انواع التهابات پروستات و سرطان پروستات ایمن میکند.

نحوه مصرف

عسل گون را چگونه مصرف کنیم؟

1- بصورت مستقیم

  • به عنوان جایگزین شکر در برخی از رژیم های غذایی.
  • استفاده به تنهایی یا با نان و دیگر محصولات خوراکی.

2- تزئین غذا

  • اضافه کردن به سالاد ها.
  • اضافه کردن به غذاهای گرم و حتی سرد.

3- در نوشیدنی‌ های گرم

  •  افزودن عسل گون به چای و دمنوش.
  • افزودن عسل گون یه قهوه.

4- در نوشیدنی های سرد

  •  اضافه کردن به آب میوه ها.
  • اضافه کردن به لیموناد و موهیتو.
  • اضافه کردن به شربت ها.

5- در دسرها و شیرینی ها

استفاده در تهیه کیک، کلوچه و دسرهای دیگر.

6- بصورت ماسک برای پوست

ترکیب عسل گون با دیگر مواد طبیعی برای تهیه ماسک چهره.

نکاتی برای نگهداری عسل گون

با توجه کردن به نکاتی که در ادامه بیان می‌کنیم می‌توانید راحت‌تر از شکرک زدن عسل گون پیشگیری کنید. البته به خاطر داشته باشید شکرک زدن نشانه‌ای از طبیعی بودن و مرغوبیت عسل می‌باشد.

  • عسل گون را در یخچال نگهداری نکنید. نگهداری در جای خنک کافی است.
  • در ظروف فلزی نگهداری نشود. ظروف شیشه ‌ای ، لعابی و سفالی بهترین انتخاب است.
  • درب ظرف عسل را بعد از هر بار مصرف محکم بندید تا از رطوبت در امان باشد.
  • برای استفاده از عسل طبیعی گون از قاشق‌های چوبی استفاده کنید. قاشق‌های فلزی انتخاب مناسبی برای مصرف عسل نیستند.

خواص عسل گون

۱. بهبود بی خوابی

مطالعات زیادی برا روی خواص عسل ها با شهدهای مختلف انجام شده است و نشان داده که همه عسل ها برای درمان بی خوابی فوق العاده عمل می کنند و عسل گون هم در رفع این مشکل کمک بسیاری می کند چون عسل گون هم مثل خیلی از عسل های با شهدهای دیگر و متنوع باعث بالا رفتن سطح هورمون انسولین می شود و منجر شده تا اضطراب فرد کاهش یابد که همین ویژگی عسل به خواب بهتر کمک خواهد کرد.

۲. درمان کم خونی با عسل گون

امروزه به دلیل تغذیه نامناسب و نرسیدن ویتامین های مورد نیاز بدن، افراد زیادی در جهان دچار مشکلات کم خونی هستند. در نتیجه بهتر است محصولات طبیعی از جمله عسل گون که نقش بسزایی در درمان کم خونی ایفا می کند را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین شما می توانید برای درمان کم خونی از عسل مرکبات هم بهره ببرید که خواص بی شمار دیگری نیز به همراه دارد.

۳. مناسب برای گرفتگی صدا

روزهای سرد پاییز و زمستان می تواند مشکلاتی از قبیل گرفتگی صدا، مشکلات سینه و حنجره برای شما به وجود بیاورد. اما شما می توانید با مصرف عسل گون این مشکلات را در روزهای سرد پاییز و زمستان کاهش دهید و از سرماخوردگی در امان بمانید.

۴. التیام زخم های حلق و ریه

جهت بهبود زخم های حلق و ریه بهتر است از محصولاتی استفاده شود که درصد قدرت میکروب کشی آن ها بالا باشد. همچنین باید سیستم ایمنی بدن توانایی بیشتری برای بهبود زخم ها داشته باشد تا زخم ها هرچه سریع تر بهبود یابند. شما می توانید با مصرف نمودن عسل گون که قدرت ضدمیکروبی بسیار بالایی دارد به درمان این زخم ها کمک کنید.

۵. تقویت حافظه

خوردن عسل گون هم مانند هر عسل طبیعی و خام  می تواند به تقویت حافظه کمک کند و وجود استیل کولین و ویتامین B در آن بی تاثیر نیست. همچنین مصرف آن باعث تولید ملاتونین با مقدار بیشتری می شود که باعث می شود شما هر موضوعی را بهتر به حافظه خود بسپارید. به خصوص برای افرادی که در شب های امتحان دچار کمبود انرژی و خستگی مغز می شوند، می تواند منبع خوبی برای تامین انرژی باشد.

۶. سلامت قلب

قلب یک عضو مهم است که دارای حساسیت زیادی می باشد و از بدو تولد شروع به فعالیت می کند، قلب بیشترین انرژی را نسبت به سایر اعضای بدن مصرف می کند و هرگز استراحتی ندارد، به همین دلیل انرژی ضروری را باید از راه سوخت گلوکز در بدن آزاد کند. در نتیجه عسل گون می تواند یک گزینه مناسب و منبع خوبی از گلوکز باشد که انرژی مورد نیاز برای عملکرد قلب را فراهم کند.

۷. ضد پیری

عسل گون سرشار از آنتی اکسیدان می باشد که با رادیکال های آزاد در بدن مقابله می کند. این رادیکال ها در بدن هر شخص باعث می شوند سلول ها را در معرض خطر قرار دهند و شخص دچار پیری زودرس و مشکلاتی در پیری خواهد شد. مطالعات نشان می دهد که خوردن یک قاشق از عسل گون در طی روز می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.

۸. درمان دیابت

دیابت به خاطر عوامل متعددی بروز می کند، به طور مثال اگر شخص دارای استرس و اضطراب بالا بوده و رژیم غذایی نامناسبی داشته باشد باعث شده قندخون و انسولین آن شخص بالا برود. اما بهتر است بدانید اکثر عسل ها از جمله عسل گون برای افرادی که دچار قندخون بالایی هستند در مقایسه با شکر، قندخون را مقدار کمتری بالا برده و همچین زمانی که عسل می خوریم نسبت به قندهای مصنوعی میزان کمتری مصرف می کنیم. همین موضوع باعث می شود که قند بدن به مقدار کمتری بالا برود.

شما می توانید برای اطلاع بیشتر در این زمینه به مقاله عسل دیابتی مراجعه کنید.

۹. ضد تومور

تحقیقات نشان می دهد که عسل گون هم مثل خود گیاه گون برای کنترل سرطان نقش بسزایی دارد و تا حد قابل قبولی از تشدید سرطان جلوگیری می کند. همچنین باعث از بین بردن باکتری ها و ویروس ها می شود و دیگر عواملی که باعث رشد سلول های سرطانی می شود را مهار می کند.

۱۰. درمان سینوزیت

به منظور بهبود و پیشگیری از بیماری سینوزیت، شما می توانید در طی روز سه بار عسل گون را به مقدار یک تا دو قاشق چای خوری میل کنید؛ زیرا عسل خاصیت تسکین دهندگی دارد، همچنین التهاب را کاهش می دهد و میکروب ها را نابود می نماید.

۱۱. کمک به هضم غذا

عسل گون خاصیت ملین بسیار زیادی دارد که می تواند به هضم راحت تر غذا کمک کند و عملکرد سیستم گوارشی را متعادل و نرمال سازد. به این منظور شما می توانید یک قاشق عسل را به یک لیوان شیر ولرم افزوده و قبل از خواب میل نمایید.

۱۲. تقویت روده

وجود قندهایی مانند پروبیوتیک، ترکیبات ضدالتهابی و باکتری های پروبیوتیک در عسل ها از جمله عسل گون می تواند برای آن دسته افرادی که از بیماری های مرتبط با روده رنج می برند یک انتخاب درست باشد.

ترکیبات